Unterhaltung

“Mijn huwelijk was een relatie van controle, en het kostte me jaren om dat te begrijpen”

Privéfotografie, verzorgd door Iris “Niemand heeft ooit tegen mij gezegd: ‘Wat doe je met hem?’, niemand maakte zich zorgen over de jeugdjaren die hij mij beroofde. »

Privéfotografie, verzorgd door Iris

“Niemand heeft ooit tegen mij gezegd: ‘Wat doe je met hem?’, niemand maakte zich zorgen over de jeugdjaren die hij mij beroofde. »

GETUIGENIS – Ik ben opgegroeid op het platteland waar iedereen elkaar kende. Omdat mijn familiecontext gewelddadig was, ontvluchtte ik vaak het huis en werd ik daar in feite zelden vastgehouden. Als tiener bracht ik tijd door in het dorpscafé. We speelden daar flipperkast, alle generaties kruisten daar hun pad. Ik kon met vrienden kletsen, het was altijd beter dan thuis.

Daar ontmoette ik de man die mijn echtgenoot zou worden. Ik was 15, hij 30 en ik begreep meteen dat hij me leuk vond. Het was absoluut niet wederkerig: hij was te oud en fysiek trok hij mij helemaal niet aan. Toch was het met hem, na jaren van manipulatie en controle, dat ik trouwde – deze vreemde verbintenis trok niemand in twijfel.

Toen ik vijftien was, begon hij om mij heen te cirkelen

In het dorp was deze man populair – vooral bij mensen jonger dan hij. Hij was zeer beschaafd en had altijd zijn publiek. Onze eerste discussies waren gebaseerd op intellectuele onderwerpen, en het was de eerste keer dat iemand naar mij luisterde: ik was niet langer dit oninteressante, ietwat gekke meisje. Opeens leek het alsof ik bestond.

Gedurende deze periode was ik me er totaal niet van bewust dat hij mij manipuleerde. Tussen mijn 15e en 17e kreeg ik een paar minnaars en elke keer slaagde hij erin mij bij hen weg te houden. In eerste instantie door ze te bekritiseren, tegen mezelf te zeggen dat ik beter verdiende, en mezelf zelfs te verbieden hen te ontmoeten. Ik was ervan overtuigd dat hij dit voor mijn eigen bestwil deed. Erger nog, ik dacht dat ik zelf kon beslissen wat hij tegen mij zei. In feite was zijn investering in mijn liefdesleven het eerste teken van de invloed die hij aan het opbouwen was.

In zeer korte tijd werd hij alomtegenwoordig in mijn leven. Hij noemde zichzelf mijn vriend en deed dingen voor mij die mijn ouders nooit deden. Ik was nog nooit in een restaurant geweest voordat hij me daarheen bracht, hij reed me rond en nam me mee uit, gaf me cadeautjes… Beetje bij beetje maakte hij zichzelf onmisbaar. Ik beschouwde hem ondubbelzinnig als een soort grote broer.

Ik dacht dat ik geen keus had

Toen ik nog maar 17 was, verhuisden mijn moeder en stiefvader en lieten mij achter in het gebied, samen met mijn broer die net meerderjarig was. Mijn tante had een kleine caravan achter in haar tuin en er werd besloten dat ik daar zou gaan wonen. Ik had net een BEP afgerond en had een deeltijdbaan gevonden waarmee ik kon overleven, terwijl ik mijn professionele baccalaureaatstudie per brief voortzette. Dit verlaten was heel moeilijk, ik merkte dat ik verzwakt was en in grote eenzaamheid verkeerde.

Mijn toekomstige echtgenoot, die nog steeds de mijne was vriend » deze kans gegrepen. Hij had een groot appartement waar hij mijn broer eerst vroeg om in te trekken – hij gaf later toe dat het was om mij naar zijn huis te lokken. Na een paar maanden vroeg hij me om bij mijn broer te komen wonen en beloofde me een eigen kamer.

Al snel na aankomst bij zijn huis werd vastgesteld dat ik zijn metgezel was. Ik was 17, hij 32. Ik ervaarde onze seksuele relaties als „verplicht“. Ik had er geen bijzonder plezier in en voelde me nog steeds niet tot hem aangetrokken. Voor mij was hij meer een vader dan een minnaar. Maar hij bracht zijn tijd door met zeggen dat hij mij van de armoede had gered, dat ik hem nodig had, en ik geloofde het. Op dat moment dacht ik dat ik geen keus had.

‘Hij zou mij toch hebben.’

Toen we eenmaal samen waren, bestond er geen twijfel meer over dat hij zijn verhuizing al had gepland sinds we elkaar ontmoetten. Hij vertelde mij dat hij dat wist ‘Hij zou mij toch hebben.’ Vanaf dat moment zag ik niemand meer van mijn leeftijd, behalve zijn naaste omgeving en mijn broer. We trouwden toen ik 19 werd, na twee jaar relatie waarin ik alle vrijheid was kwijtgeraakt. Ik ging niet uit zonder hem, deed niets zonder hem, ik was zijn ding geworden en ik besefte het niet.

Ik voelde dat mijn jeugd hem waardeerde, dat ik tijdens onze avonden buiten zijn trofee was. Zijn vrienden waren jaloers op hem en vonden het verbazingwekkend dat deze man met een vreselijk lichaamsbouw uitging met een jong en mooi meisje dankzij “zijn intelligentie en zijn uitstraling”. Het kon niemand iets schelen dat ik me nog een kind voelde, dat ik kwetsbaar was. Ik was een pop die tentoongesteld kon worden wanneer het mij uitkwam.

Hij bleef mij isoleren. Toen ik twintig was, had ik een vast contract en hij wilde dat ik deze baan verliet. Hij was ongetwijfeld bang dat ik door een leven buiten onze relatie aan hem zou kunnen ontsnappen. Door herhaaldelijk tegen mezelf te zeggen dat ik het beter moest doen met mijn leven, dat het niet lonend was om achter een bureau te zitten, overtuigde hij mij ervan ontslag te nemen, zodat we een bedrijf konden starten. We waren de hele tijd samen en hij kon altijd een oogje op mij houden.

Ik ging weg zonder achterom te kijken

Toen ik 25 was, besefte ik dat ons huwelijk geen romantische relatie was. Hij bepaalde wie we moesten zien en wie ik interessant moest vinden of niet. Ik wilde graag mensen ontmoeten, nieuwsgierig naar anderen. Hij verwoordde zijn verboden, ik begon in opstand te komen. Een jaar lang heb ik me van hem losgemaakt zonder het hem te laten zien. Ik was bang dat hij erin zou slagen mij opnieuw over te halen en zijn controle over mij opnieuw te bevestigen. Op een dag kwam hij terug van de markt, ik vertelde hem dat ik hem verliet. Ik pakte meteen mijn koffers en vertrok en kwam nooit meer terug. Ik was 26, hij 41 en ik vluchtte.

Gelukkig was het destijds, zonder mobiele telefoons of internet, veel gemakkelijker om te verdwijnen. Ik ben pas jaren later een echtscheidingsprocedure gestart, uit angst hem opnieuw te moeten confronteren. Het duurt lang om te genezen van een aanval en daar was ik me van bewust.

Ik herkende mezelf in de getuigenis van Judith Godrèche

Een paar weken geleden schokte de getuigenis van Judith Godrèche mij. Het was de eerste keer dat ik een verhaal hoorde dat vergelijkbaar was met het mijne, de eerste keer dat mijn eigen verhaal onder woorden werd gebracht. Net als bij deze actrice zag iedereen mijn huwelijk als een romantisch verhaal, een oudere ridder die een klein meisje in nood zou redden. Niemand heeft het mij ooit verteld ‘Maar wat doe je met hem? »heb het mij niet verteld “Je hebt je leven voor je, je bent te jong”niemand maakte zich zorgen over de jeugdjaren die hij mij beroofde.

Het is mij echter duidelijk dat als ik een 30-jarige man rond een 15-jarig meisje zou zien zweven, ik het verschrikkelijk zou vinden, want dat is het ook. Hoe kan de samenleving een romantische relatie tussen een kind en een volwassene romantiseren? Hoe kan ze niet inzien dat deze relaties op geen enkele manier in evenwicht kunnen zijn?

Het kostte me jaren om te begrijpen dat deze man een roofdier was dat mijn kwetsbaarheid en onvolwassenheid had gebruikt om mij te manipuleren en dat ik, onbewust, de ideale prooi was. Ik weet dat ik lang niet de enige ben die deze situatie heeft meegemaakt en ik denk aan deze jonge meisjes van wie alles werd gestolen zonder dat iemand er iets mis mee had.

Deze getuigenis is verzameld en bewerkt door Aïda Djoupa. Wil je getuigen? Schrijf ons op temoignage@huffingtonpost.fr zullen wij u antwoorden met de te volgen procedure.

Zie ook verder HuffPost :

Adelheid

Hallo, ich bin Adelhard. Ich schreibe Nachrichtenartikel und es liegt mir am Herzen, wichtige Geschichten zum Leben zu erwecken. Ich schreibe jetzt schon seit einiger Zeit und genieße die Herausforderung, die richtigen Worte zu finden, um eine Geschichte auf fesselnde Weise zu erzählen. Politik und aktuelle Ereignisse sind zwei meiner Lieblingsthemen, und ich arbeite hart daran, den Lesern genaue Informationen zu liefern, die es ihnen ermöglichen, fundierte Entscheidungen zu treffen. Wenn ich nicht schreiben muss, genieße ich es, neue Orte zu erkunden und neue Leute kennenzulernen.
Schaltfläche "Zurück zum Anfang"